Router Show Kommandoer

Nu vil jeg lige gennemgå de show kommandoer jeg kan huske, og tilføje flere senere når jeg finder dem frem, der er rigtig mange show kommandoer syntes jeg, og de er vigtige at kunne for at kunne tjekke om man har lavet sine ting rigtige. Show kommandoer virker i almindelig tilstand (det første man kommer ind i når man tænder routeren) men meget begrænset man kan ikke rigtig se så meget og så virker det bedst af alle steder i enabled/priviliged mode, det virker ikke når man er inde under config mode.
Alle former for show kommandoer næsten anvendes ofte eller bør anvendes ofte som fejlfindings hjælp.
Her kommer en række show kommandoer og hvad de viser.

 1. Router#show run
  Show Run, eller show running-configuration som den hedder rigtigt, viser hvordan hele din konfiguration ser ud i det aktive system. Dette inkludere alle interfaces, deres ip addresser, subnet masker, alle router protokoller samt om der er plain-tekst eller krypterede passwords på de 3 ingange til routeren, console, auxillery eller vty linjer.
 2. Router#show ip route
  Show ip route, fortæller dig alle de netværk som din router kender til og hvordan den har lært dem og over hvilke interfaces.
  Her skal du oftests holde øje med om hele netværket er includeret i listen eller om der mangler noget. Og så skal man holde øje med hvordan routeren har lært om netværkene. opsætter du OSPF men kan kun se direkte forbundne netværk? så virker din ospf nok ikke skal du se.
  Helt til venstre i skærmen efter du har udført kommandoen kan du se en række bokstaver der går ned. De følger hver af de linjer der fortæller om et opdaget netværk. Det fortæller dig om det er direkte forbundet med kabel og det er derfor den kender netværket. Den tilstand eller form for forbindelse hedder connected og bliver vist med et C.
  Hvis det er en statisk route du selv har fortalt om skal være der, så bliver det vist med et S i stedet for, for static route.
  Hvis routeren har lært routen pga. en protokol vil den have benævnelse for den protokol der har informeret den om det. Hvis den har lært det via OSPF protokollen vil der stå et O i stedet for fx. før omtalte C.
  Hvis det er lært via EIGRP protokollen så vil der står et D såfremt det er inden for samme AS. Hvis det er fra et andet AS vil der stå EX.
  Hvis der står I vil det betyde det er IS-IS protokollen. Hvis der i stedet står et B betyder det at det er BGP der har lært routeren om netværket.
  Og hvis det er RIP der er ansvarlig vil der stå R.
  Så for lige at løbe det hurtigt igennem
  C – for direkte Connected netværk
  S – for static route
  O – for OSPF
  D – for intern EIGRP
  EX – for extern EIGRP
  R – for RIP
  B – for BGP
  I – for IS-IS
  det er vist alle dem der er sansynlig at møde.
 3. Router#Show ip interface
  Hvis du skriver denne kommando vil den fortælle dig en masse informationer om alle interfaces, om de er oppe og virker, om der er problemer med protokoller, eller om de er lukkede, den vil fortælle dig dens addresse og broadcast addresse og en masse andet, nogen gange kan du blive bedt om at tjekke forskellige værdier, så er det værd lige at tjekke her om de værdier
  skulle stå nævnt. Nogen gange kan det godt blive for meget med alt den information på en gang, og hvis du kun skal tjekke dit serial interface så kan
  Du bare gøre det ved at give det som paramtre til kommandoen, husk du altid kan bruge ? som hjælper.
  Hvis vi kun vil vide noget om serial interfacet så skriver vi sådan her.
  Router#show ip int
  Så får vi de samme informationer men kun for serial interfacet fx. Ofte skal man tjekke, såfremt der er problemer med netværket self. om der er problemer med et løst kabel, om der er protokol problemer eller lignende, det kan tjekkes hurtigere på denne måde, med en anden variation af kommandoen.
  Router#show ip int brief
  den giver en dejlig lille oversigt, hvilke IP addresser ligger på interfacene, virker de?, er de sat op af dig (manual), eller tildelt af DHCP, er interfacet oppe? (up/down) kører protokollen? (up/down) jeg skriver lige en ca. hvordan den ser ud:
  Interface IP-Address OK? Method Status Prot
  (Interface navne)
  Fast ethernet 127.0.0.1 YES Manual up up
  Serial 127.0.0.1 YES Manual up up
 4. Router#show cdp neighbors
  Viser dig de tilstødende switche og rotuere, altså dem du er direkte forbundet med. og hvordan de er forbundet over interfaces.
 5. Router#show ip protocols
  Denne kommando vil vise dig hvilke router protokoller du kører på din router, hvilke interfaces der er påvirket, hvilke netværk den router, opdaterings intervaller og relevante informationer der er unikke for den givne protokol.
 6. Router#show controllers
  Denne kommando vil fortælle dig om dit interface har DCE eller DTE enden af et kabel. Rimelig brugbart hvis du ikke lige kan se på hardwaren om det er DCE eller DTE på den ende der sidder i din router, eller du ikke vil skille hele opsætningen ad for at finde ud af det.
  Mere vil følge senere hvis jeg har glemt noget i forhold til mit nuværende cisco niveau.