Router Hjælpe Kommandoen

På enhver router og på enhver switch lavet af Cisco kan man altid få hjælp til kommandoer hvis man ikke kan huske dem, Uanset hvor du befinder dig i en router eller en switch kan du altid få hjælp.
Hjælpe kommandoen på Routere og Switche ligeledes hedder ?
Ja et simpelt spøgsmålstegn dejligt ikke?
Under enhver af de tilstande routeren kan befinde sig i som jeg har snakket om andet steds kan der skrives ? og så vil den vise dig alle tilgængelige kommandoer og hvad de betyder.
det betyder hvis du befinder dig i enabled-mode også kaldet priviliged mode så kan du taste ? og få at vide at du bla. kan indtaste configure (config) for at få adgang til config mode.
Den vil give dig alle tilgængelige kommandoer. en rigtig dejlig ting ved hjælpe kommandoen er at den kan gradvist hjælpe dig med at færdiggøre kommandoer.
Lad os fx. sige at vi gerne vil ind på et serial interface men vi kan pludselig ikke huske hvordan man gør det.
Så starter vi i config mode med at skrive ?.
På listen finder vi så følgende:
interface “Select an interface to configure” (teksten i gåseøjne er beksrivelses teksten under hjælp det andet er selve kommandoen.)
Okay så i config mode, der ser sådan her ud husker du nok Router(config)#, skriver vi så interface, eller hvis vi er dovne skriver vi int og endnu et spøgsmåls tegn, alle kommandoer kan stortset forkortes til 3 karaktere med mindre der er sammenfald mellem starten af to kommandoers stave måde, så fortsætter man bare til de differencere.
Router(config)#int ?
Nu kommer hjælperen med alle tilgængelige interface kommandoer der findes i vores IOS (router operativ systemet, her vil vi altid være når vi konfigurer routere det er alt der ikke er fysisk).
Vi kikker igen på listen og finder frem til vores serielle interface
Router(config)#int serial ?
Nu får vi at vide, som vi ville med ethvert interface hvis vi gør det på denne måde, hvilke tilgængelige numre der er som kan anvendes, den fortæller altså hvor mange serial interfaces der er plottet i, men det vil også kunne ses på hardwaren hvad der er hvad.
Okay så, videre med vores adgang til serial interfacet.
Router(config)#int serial 0 ?
Nu har jeg gjort som vi har været vandt til indtil videre, men routeren svarer, %Unrecognized Command.
Det betyder den kommando ikke eksistere eller er skrevet forkert.
Den anden måde den kan bruges på, spørgsmålstegnet, er lige efterfølgende af teksten, hvis der er mellemrum i kommandoen vil den bare sige, ja du har stavet rigtigt, optionen du vælger er Serial fx. men i dette tilfælde vil den fortælle dig at du skal skrive en / lige efter. jeg viser dig det lige.
Router(config)#int serial 0? /
Okay så vi skal altså skrive en direkte efterfølgende / det gør vi så.
Router(config)#int serial 0/?
Da det er en sammenhængende kommando gøres det sådan her igen. Vi får samme output som sidste gang vi skulle bruge et nummer og indsætter derfor endnu et 0.
Router(config)#int serial 0/0
Her har vi to muligheder, hvis vi sætter ? direkte op af 0 får vi mulighed for flere options. (sub interfaces, dem vil jeg ikke komme ind på lige nu.) hvis vi laver mellemrum, som man gør normalt, mellemrum ? ved enhver kommando med mindre den siger unrecognized command så sætter man det direkte op ad teksten. okay nu laver vi den så lige en sidste gang.
Router(config)#int serial 0/0 ?
Nu vår vi dette output:
betyder carriage return, altså enter tasten, det betyder routeren er glad nu kan du taste enter og kommandoen er færdig/den udføres